Vianoce a intolerancia laktózy? Vieme, ako na to!

Vianočná kapustnica a zemiakový šalát s majonézou – vianočné jedlá, bez ktorých si nevieme predstaviť Vianoce. Najkrajšie sviatky roka však môžu byť o niečo nepríjemnejšie pre ľudí s alergiou na mlieko či intoleranciou laktózy. Znamená to, že sa s vianočnými dobrotami musíte úplne rozlúčiť?

My to až tak temne nevidíme. Zamysleli sme sa a pripravili sme pre vás inšpirácie na varianty tradičných vianočných jedál bez mliečnych výrobkov, ktoré sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Vianočná kapustnica bez lepku, mlieka i vajec

Tradičným chodom štedrej večere je vianočná kapustnica. V mnohých rodinách je zvykom robiť ju s mliekom, no existuje i chutná varianta bez mlieka, ktorú môžu zjesť nielen ľudia s intoleranciou laktózy, ale aj celiatici. Budete na ňu potrebovať údené mäso, bravčové pliecko, kyslú kapustu, paprikovú klobásu, cibuľu, masť, soľ, čierne mleté korenie, celé korenie, nové korenie, bobkový list a červenú papriku.

Vopred dajte variť bravčové pliecko a aby bol vývar chutnejší, pridajte cibuľu, bobkový list, nové korenie a čierne korenie. Ľahko osoľte. Keď bude mäso mäkké, vývar zceďte a mäso nakrájajte na kocky.

V druhom hrnci rozpusťte masť, na ktorej do sklovita opečiete cibuľu. Keď bude už takmer hotová, pridajte k nej bravčové mäso a mierne ho opečte. Pridajte soľ, čierne korenie a červenú papriku. Po chvíľke restovania podlejte údeným vývarom a poduste. Potom pridajte kyslú kapustu, ktorú môžete dochutiť octom podľa toho, aká je kapusta sama kyslá. Keď kapusta trochu zmäkne, vložte i údené mäso a na kolieska nakrájanú paprikovú klobásu. Duste až kým nebude všetko mäkké. Polievku môžete na konci zľahka zahustiť zápražkou pripravenou z rastlinného mlieka a bezlepkovej múky. Rastlinné mlieko jednoducho pripravíte aj v našom MioMate. Na našej stránke nájdete množstvo receptov.

Zemiakový šalát so sojanézou

Viete si predstaviť Vianoce bez zemiakového šalátu? My teda nie a pre tých, ktorých trápi intolerancia laktózy sme pripravili verziu bez majonézy. Budete na ňu potrebovať 1 kg zemiakov, jednu sojanézu, 5 – 6 kyslých uhoriek, dve mrkvy, 150 g mäkkej salámy, 1 červenú cibuľu, soľ, korenie, citrónovú šťavu. V prípade, že by ste si chceli vyrobiť domácu sojanézu, budete na ňu potrebovať 100 ml teplej vody, 25 g sójovej múky, olivový olej, soľ, čierne korenie a citrónovú šťavu. Sójovú múku rozmiešajte s vodou a za stáleho miešania varte na miernom ohni približne 20 minút. Musí mať konzistenciu hustej kaše. Po dovarení ju nechajte vychladnúť. Potom do nej opatrne vlievajte a zašľahávajte olej, kým nebude mať podobu majonézu. Ochutiť ju môžete podľa svojej chuti.

A teraz sa pustíme do prípravy zemiakového šalátu. V osolenej vode uvarte zemiaky v šupke spolu s mrkvou. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kocky. Pridajte uhorky a najemno nakrájanú sparenú cibuľu. Všetko premiešajte spolu s nakrájanou mäkkou salámou. Potom prichádza na rad ochutenie soľou, korením a trochou citrónovej šťavy. Pridajte sojanézu, premiešajte a nechajte odležať.

CHCEM VEDIEŤ VIAC O MIOMATE