Mamigo Blog Jeseň a sezónna zelenina

Jeseň a sezónna zelenina

Jeseň a sezónna zelenina




Za oknami fučí severák, ktorý odfukuje naše dáždniky. Je tu jeseň a s ňou aj sychravé počasie plné vírusov a prechladnutí. Vyzbrojte sa vitamínmi a zdravím vďaka našim tipom na recepty zo sezónnej zeleniny.


Tekvicová vitamínová bomba

Typickou jesennou zeleninou je oranžová tekvica, ktorú si v tomto období spájame najmä s Halloweenom. Vyrezávaní strašiaci by však nemali byť jedinou príležitosťou, prečo mať v kuchyni tekvicu. Zaujímavé sú aj jej blahodárne účinky na zdravie človeka. Dužina tekvice je bohatá na vodu a vlákninu, vďaka čomu podporuje trávenie. Vláknina navyše pomáha vylučovať toxíny, ako aj žlčové kyseliny a tuky. Tekvicové semienka zas obsahujú takmer všetky stopové prvky, vitamíny či biologicky aktívne fosfáty, ktoré telu dodajú množstvo energie. Tekvica má tiež vysoký obsah betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A a posilňuje imunitný systém. Nájdeme v nej aj vysoký obsah vitamínu C, E, železo či kyselinu listovú. Všetky tieto látky nám v sychravom období pomáhajú udržať náš organizmus zdravý a silný.


Pripravte si tekvicovú polievku s kôprom!

Na zdravím nabitú tekvicovú polievku budete potrebovať jednu tekvicu, cibuľu, kôpor, soľ, korenie, vodu a MioMat. Tekvicu spolu s cibuľou očistite a nakrájajte na malé kúsky. Všetky ingrediencie (aj kôpor) vložte do MioMatu, dolejte pitnú vodu medzi rysky MIN a MAX a o 25 minút máte hotovú polievku, ktorú už len dochutíte soľou a korením. Dobrú chuť!


Jedlé gaštany

Málokto vie o tom, že typické plody jesene obsahujú až priam neuveriteľné množstvo vitamínov. Jedlé gaštany v sebe ukrývajú vysoký podiel vitamínov B, E, K či C. Vitamín C v gaštanoch je dokonca porovnateľný s jeho podielom v citróne. Okrem toho gaštany obsahujú zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik, draslík a tanín, ktorý je účinným antioxidantom. Pôsobí blahodárne na vlasy, kožu, žalúdok, srdce, krvný obeh a pomáha tiež vyplavovať jedy z pečene. A keďže gaštany neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, sú vhodné aj pre celiatikov.


Gaštanová polievka z MioMatu

Na zdravú gaštanovú polievku budete potrebovať 350 gramov olúpaných jedlých gaštanov, jednu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, pitnú vodu, soľ a korenie. Cibuľu a cesnak očistite, nakrájajte a spolu s gaštanmi vložte do MioMatu. Dolejte studenú pitnú vodu a zapnite program Mash/Soup. Po 25 minútach dochuťte soľou a korením.


Zázračná kapusta

Ďalšou zázračnou jesennou zeleninou je kapusta, ktorá sa pýši priam neuveriteľným množstvom vitamínu C, provitamínu A, vitamínov E, K, B1, B2 a U. Okrem toho v nej nájdete plno minerálov ako vápnik, horčík, železo a obsahuje vlákninu, ktorá pomáha správnemu fungovaniu čriev. Červená kapusta obsahuje navyšej aj selén, ktorý znižuje krvný tlak. Kyslá kapusta je obohatená o baktériu kyselinu mliečnej, podporuje tvorbu krviniek a pomáha telu bojovať s vírusmi, ktorých je v jesennom období viac než dosť.


MioMat kapustová polievka

Na zdravú krémovú kapustovú polievku budete potrebovať kapustu, dve mrkvy, cibuľu, soľ, korenie a, samozrejme, vodu. Všetky ingrediencie očistite, umyte, nakrájajte a vložte do MioMatu. Nalejte potrebné množstvo vody a MioMat zapnite. O 25 máte kapustovú bombu hotovú, stačí ju už len dochutiť soľou a korením.