Späť na recepty

Lieskovcové mlieko od Máme radi jedlo

00:15

Na liter mlieka potrebujeme

  • 100 g lieskových orechov (čo je ekvivalent 2 MioMat odmeriek)
  • čistú vodu
  • Na prípravu domáceho müsli
  • 180 g ovsených alebo kamutových vločiek
  • 130 g rôznych orechov aj tekvicové semiačka
  • 30 g kokosových vločiek
  • 30 g trstinového cukru
  • 30 g agave sirupu
  • 30 g kokosového masla alebo oleja
  • 1 PL teplej vody
  • 1/3 ČL soli
  1. Začneme tým, že si pripravíme rastlinné mlieko. Prvým krokom je zbaviť lieskovce horkej šupky upečením v rúre alebo na suchej panvici a následným šúchaním šupiek dolu v čistej utierke. Keď sú naše lieskovce pripravené, jednoducho ich dáme do MioMatu. Na prípravu rastlinného mlieka stačí nasypať oriešky, zaliať ich vodou tak, aby bola medzi ryskami MIN a MAX a zapnúť program Raw. O 15 minút máme zdravé mliečko do müsli hotové. Kým sa nám pripravuje, pustime sa do pečenia müsli.
  2. Na prípravu müsli si jednoducho vo veľkej mise zmiešame vločky, nahrubo nasekané orechy podľa chuti (ja používam najčastejšie vlašské a pekanové), kokos, cukor a soľ. V hrnčeku si roztopíme kokosové maslo alebo olej, pridáme lyžicu teplej vody a agáve sirup. Všetko zamiešame vidličkou a vlejeme do vločiek v mise. Všetko spolu premiešame a vysypeme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 160 stupňoch pár minút, kým vločky aj kokos nezačnú hnednúť. Hotové müsli necháme vychladnúť na plechu.
  3. Ostáva už iba nasypať naše voňavé domáce müsli do misky, zaliať ho orieškovým "mliekom", ktoré sme si vyrobili a vychutnávať. Dobrú chuť.