Späť na recepty

Domáce krémové mlieko z kešu orechov od LaPetit

00:15

Na cca liter mlieka potrebujeme

  • 250 g kešu orechov
  • vodu
  • a na dochutenie si pripravte:
  • 1 vanilkový struk
  • štipku soli
  • 3 PL javorového sirupu
  • 2 PL kvalitného kakaa
  1. Dôležité pri výrobe mlieka z kešu je kvalita orieškov. Ideálne ak si vyberiete tie v bio kvalite – zoženiete ich v špeciálnych obchodoch. Ale keď použijete aj obyčajné nič sa nestane. Všetko s mierou:) Pri orieškoch je dôležité ich vopred namočiť. Nie lenže sa lepšie rozmixujú, sú aj ľahšie stráviteľné. A samozrejme, hovorím o nesolených a nepražených orechoch:)
  2. Kešu dajte do väčšej misky, zalejte vodou a nechajte maximálne 4 hodiny postáť. Kešu sa poriadne napijú, tak nech majú priestor.
  3. Orechy potom preceďte, nechajte odkvapkať a vložte do MioMatu. Zalejte vodou po rysku – MIN. Stlačte tlačidlo Veggie milk a počkaj 15 minút pokiaľ sa mlieko uvarí.
  4. Recept vznikol v spolupráci s MioMatom, takže som sa s jeho prípravou veľmi nebabrala. Mlieko bolo totiž pripravané za 15 minút a bolo rozmixované tak na hladko, že ho nebolo treba vôbec pasírovať cez gázu ako som bola zvyknutá. Hoci som to tak najprv urobila:) Takže už ani vy nemusíte.
  5. Mlieko je po dovarení krásne krémové a husté, bez väčších kúskov – preto ho už netreba cediť. Ak si chcete urobiť redšie mlieko, pridajte prevarenú, vychladnutú vodu a zmiešajte. A ak si to želáte, preceďte ho aj cez gázu.
  6. Mlieko v mise dochuťte javorovým sirupom, pridajte semiačka z vanilkového struku, štipku soli a dobre premiešajte. Hotové mlieko prelejte do čistej fľaše a nechajte úplne vychladnúť pred tým, ako ho dáte do chladničky.
  7. A ak si chcete trochu dopriať, do polovice mlieka pridajte kakao, dobre premiešajte a čoko mlieko je na svete.
  8. A kľudne môžete byť aj dekadentnejší a mlieko dochutiť roztopenou čokoládou, kokosom alebo čímkoľvek, čím vás napadne. Mne ešte napadá škorica, five spice korenie alebo na dosiahnutie krásnej žltej farby kurkuma a závor. Možností je celkom dosť:)