Späť na recepty

Pikantná ázijská polievka s ryžovými rezancami od LaPetit

00:25

Na liter polievky potrebujeme

na pastu si pripravte:
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 cm kúsok zázvoru
  • 4 červené čili papričky
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 malé šalotky
  • 2 PL repkového oleja
  • 2 PL nepražených arašidov

na dokončenie polievky:

  • 400 ml kokosového mlieka
  • cca 400 ml zeleninového vývaru (prípadne vodu)
  • zeleninu podľa chuti – napríklad cuketu, brokolicu atď.
  • ryžové rezance
  • 1 limetku
  1. Suroviny na pastu dajte do malého mixéra a rozmixujte do hladka. Ak by bola hmota príliš hustá, nebojte sa po troške pridať ešte rybacej omáčky alebo oleja. Ak sa bojíte prílišnej pikantnosti, vyberte si také odrody čili papričiek, ktoré sú menej pálivé a vyberte z nich semiačka.
  2. Vymixovanú pastu dajte do pohárika a opäť podľa toho ako máte radi pikantné, odobete 1 – 2 PL pasty a chvíľu ju orestujte na panvici (približne 2 – 3 minúty). Je to dôležitý krok, ktorý pomôže aktivovať všetky chute a vône. Nakoniec pastu zalejte trochou kokosového mlieka (asi 100 ml), aby ste z panvice zoškrabali všetky chute a prelejte celú zmes do MioMatu. Pridajte zvyšné kokosové mlieko, vývar (viac chuti ako voda) a dajte variť na programe "Mash/Soup".
  3. Medzi tým si uvarte ryžové rezance podľa návodu a nešetrite s nimi. Tak isto nakrájajte zeleninu. Ja som mala ešte posledné baby cukety, ktoré vôbec nepotrebovali variť. Ak máte radi zeleninu predsa len uvarenú, oblanširujte ju vo vriacej vode. Tak isto aj krevety alebo kuracie kúsky. V ázijskej kuchyni sa tieto súčasti nevaria ako u nás vo vývare, tak sa nebojte to vyskúšať.
  4. Po zaznení časového signálu je polievka uvarená a stačí ju len naservírovať.
  5. Do misky alebo hlbšieho taniera dajte najprv rezance, zalejte ich polievkou a pridajte zeleninu. Nakoniec pridajte trochu limetkovej šťavy a dozdobte čili a plátkom limetky.
  6. Dobrú chuť!